REUVEL - Een 30-jarige man is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een deels voorwaardelijke rijontzegging voor het veroorzaken van een (dodelijk) ongeval in Reuver. De rechtbank heeft de man een celstraf opgelegd van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast kreeg hij een rijontzegging van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.


Aanrijding

De verdachte heeft op 24 april 2020 in Reuver als bestuurder van een auto een overstekende fietsster, een moeder met haar dochter achterop de bagagedrager, aangereden. Als gevolg van deze aanrijding liep de moeder zwaar lichamelijk letsel op en is haar dochter, een meisje van twaalf jaar, enkele dagen later aan haar verwondingen in het ziekenhuis overleden.

Te hard gereden

Vastgesteld is dat de verdachte veel te hard heeft gereden, onvoldoende snelheid heeft geminderd, onvoldoende heeft uitgeweken en onvoldoende zijn aandacht bij het verkeer heeft gehouden door bezig te zijn met het beeldscherm van zijn autoradio.
In de situatie waarbij de verdachte zich aan de geldende maximumsnelheid had gehouden, had de fietser zonder problemen kunnen oversteken.
De rechtbank acht de verklaring van de verdachte dat hij de overschrijding van de snelheid niet heeft gemerkt onaannemelijk en niet relevant. De rechtbank weegt mee dat verdachte goed bekend is met de verkeerssituatie ter plaatse en dat de Rijksweg duidelijk een weg is, die dwars door het centrum van Reuver gaat en duidelijk de bebouwde kom betreft met veel kruisend verkeer vanuit de zijstraten op die weg.

Celstraf en rijontzegging

De rechtbank is van oordeel dat de gedragingen van de verdachte leiden tot een ernstige mate van schuld. Om herhaling te voorkomen acht de rechtbank het aangewezen om naast een onvoorwaardelijk strafdeel ook een voorwaardelijk deel op te leggen. Gelet op de aard en de ernst van het feit vindt de rechtbank een taakstraf in dit verband niet passend. De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast heeft de rechtbank aan de verdachte een rijontzegging van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, opgelegd.

Schadevergoeding

De verdachte moet aan de moeder schokschade en affectieschade en aan de vader en het zusje affectieschade vergoeden.