VLODROP - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een deels voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 23-jarige man, afkomstig uit Vlodrop, die zich jarenlang schuldig zou hebben gemaakt aan oplichtingspraktijken. In diverse periodes tussen 19 december 2013 en 11 mei 2017 zou verdachte tientallen mensen en bedrijven hebben opgelicht, voornamelijk via het internet. Daarnaast heeft hij een ex gestalkt door rond haar woning en werkplek rond te hangen, goederen op haar naam te bestellen en advertenties te plaatsen waarin zij zich aanbood voor seksuele diensten.

Voetbalwereld
Waar de meeste tieners op hun zestiende een krantenwijk lopen of vakken vullen bij een supermarkt, vindt de verdachte op deze leeftijd een andere lucratieve bezigheid: internetoplichting. Met name de voetbalwereld is voor hem een ideale plek voor zijn praktijken. Zo zou hij tussen 19 december 2013 en 15 augustus 2016 wedstrijdkaarten hebben verkocht zonder deze te leveren en mensen op een “wedstrijdgedragen” voetbalshirt hebben laten bieden waarbij de opbrengst naar het goede doel zou gaan. Echter, dit goede doel zou verdachte zelf zijn geweest. In totaal zou verdachte in die periode zeker 35 personen hebben opgelicht.

Opnieuw de fout in
Voor bovenstaande heeft de man in 2016 drie maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Begin december 2016 besluit de rechter in een tussentijdse zitting dat de hechtenis van verdachte geschorst wordt en komt hij op vrije voeten. Nog voor het einde van dat jaar gaat hij opnieuw de fout in als hij een jonge vrouw stalkt en haar en mensen om haar heen bedreigt.

Ook in het nieuwe jaar, 2017, zou verdachte verder zijn gegaan met oplichtingspraktijken. Dit keer zou hij van 1 januari tot en met 11 mei 2017 meerdere personen en bedrijven om de tuin hebben geleid. Zo koopt hij bijvoorbeeld een auto bij een autobedrijf, betaalt hier niet voor en misleidt dan de eigenaar van het bedrijf door het te doen voorkomen alsof het geld wel overgeschreven is.

Eis
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 21 maanden waarvan 7 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarbij is ook gevraagd om een contact- en gebiedsverbod ter bescherming van het slachtoffer van stalking en haar vader. Voorts moet de verdachte, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, de diverse slachtoffers van oplichtingen en andere feiten ruim 15.000 euro terugbetalen. Bij het eisen van de gevangenisstraf is rekening gehouden met het feit dat de zaken al enkele jaren oud zijn en verdachte in de tussentijd in andere zaken in binnen- en buitenland is veroordeeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De verdachte was overigens niet aanwezig bij de zitting.