HERKENBOSCH/HEEL - Tegen twee verdachten uit Limburg (59 en 54 jaar) heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant maandag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Het tweetal zou gedurende lange tijd jonge meisjes hebben misbruikt en dat gefilmd hebben: ‘De slachtoffertjes, hun families en de maatschappij moeten maximaal tegen dit tweetal beschermd worden.’


De zaak begon op 12 juni 2021. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De vrouwelijke verdachte paste die avond op hun kindje. Toen ze weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had, waar de mannelijke verdachte via videobellen aan deelnam. Ze schakelden daarop direct de politie in.

Samenwerking

Het was het begin van een omvangrijk onderzoek naar zeer ernstig misbruik van jonge kinderen. Het ging in totaal om zeven meisjes in de leeftijd van 1 tot 6 jaar oud. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat er sprake was van een nauwe samenwerking tussen het tweetal: ‘In de huiveringwekkende communicatie zie je dat er onverbloemd over het misbruik van kinderen wordt gesproken door de verdachten, waarbij ze heel berekenend te werk gingen.’ De officier doelt onder meer op het plan om als oppas bij gezinnen binnen te komen door hun vertrouwen te winnen. Dat deed de vrouw onder meer met het benoemen van haar werk bij een beveiligingsbedrijf en het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Grote gevolgen

Eenmaal binnen gingen de verdachten volgens het OM op een ontluisterende wijze te werk. De hele zaak roept een beeld op van twee daders die het belang van de kindjes volledig ondergeschikt maakten aan hun eigen belang: ‘Hoe hard sommige kinderen ook huilden, ze hadden er geen enkele boodschap aan.’ Bij het motiveren van de strafeis werd benadrukt dat de gevolgen voor de slachtoffers groot kunnen zijn: ‘Ook al gaat het om zeer jonge slachtoffers, uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van dit soort ernstig misbruik langdurig en fors kunnen zijn. En dat geldt ook voor de ouders van de meisjes. Ook zij zijn zwaar getroffen. Denk alleen al aan het verdriet om alles wat er is gebeurd, de zorgen om hun kind, het geschonden vertrouwen in de medemens, het schuldgevoel en de eenzaamheid die gepaard gaat met het dragen van deze last.'

Stoornissen

De man en de vrouw zijn onderzocht door gedragsdeskundigen. Bij de man werden meerdere stoornissen vastgesteld. De kans op herhaling wordt door experts als hoog ingeschat en het OM ziet dat risico ook bij de vrouwelijke verdachte. De officier van justitie: ‘Het zou in onze ogen onverantwoord zijn om deze verdachten op termijn onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom eist het OM naast een gevangenisstraf van 15 jaar ook de maatregel van tbs met dwangverpleging tegen de verdachten.’ Uitspraak in de zaak is op 13 maart.

Hulp nodig?

Tijdens de inhoudelijke behandeling kwamen de nodige details over het misbruik naar buiten. Zeker bij mensen die ervaring hebben met seksueel misbruik kan het herinneringen oproepen. Heb je vragen? Heb je hulp nodig? Wil met iemand praten? Op centrumseksueelgeweld.nl vind je alle informatie.