ARCEN - Op zondagmiddag 21 mei lanceerde auteur Karin Hover haar nieuwe roman, ‘De geheimen van Lizzy’ in Grand Café van Hotel Arcen in Arcen. Naast vrienden en familie kwam er een groot aantal fans van de auteur, die inmiddels bekend staat om haar rakende romans, op de lancering af.


Hover, die eerder ‘Shamrocks en regenbogen’ en ‘Maggie’s strijd’ schreef, had haar publiek helemaal te pakken toen zij vertelde over de totstandkoming van haar boek en de aanleiding om dit boek te schrijven. De inspiratie voor ‘De geheimen van Lizzy’ haalde zij uit documentaires over de vrouwen die de Magdalene Laundries in Ierland overleefden. Hun getuigenissen van het schrikbewind van de nonnen en andere documentaires over gedwongen adopties, aangetroffen babylijkjes bij een klooster en de schemerige praktijken rondom vaccinatieprogramma's bij kinderen in Ierse weeshuizen, maakten een diepe indruk op de auteur. Het boek is derhalve haast een soort eerbetoon aan al die vrouwen en kinderen die door de jaren heen in die kloosters gezeten hebben.

Dit thema, in combinatie met het hoofdpersonage, past overigens geheel in Hovers stijl. Ook in haar eerdere romans spelen krachtige, zelfstandige vrouwen in het heden en verleden de hoofdrol en dan telkens met het mysterieuze Ierland als belangrijkste decor. De connectie met vroegere generaties legt Hover met verve en daarmee levert ze uiterst boeiende romans af.

Natuurlijk vertelde Hover ook kort over de strekking van haar nieuwe boek. In ‘De geheimen van Lizzy’ reist het hoofdpersonage, net als de rest van de familie Fitzpatrick, voor de begrafenis van opa Thomas, af naar Ierland. Daar ontmoet Shannon haar tante Lizzy voor het eerst. Ze kent Lizzy alleen van de schilderijen van de beroemde kunstschilder Charles Leblanc. Lizzy is het buitenbeentje van de familie, maar al bij de eerste kennismaking klikt het tussen haar en Shannon.

Volgens de familieverhalen studeerde Lizzy vroeger in Dublin en had ze een geweldige tijd in de hoofdstad. Maar waarom is ze dan zo plotseling naar Cornwall vertrokken? En wat weerhield haar ervan haar familie in Ierland op te zoeken? Wat is Lizzy’s connectie met Sinead, de tante van Shannons vriend Daniel? Zij werd op haar achttiende naar een klooster gestuurd waar veel zwangere ongehuwde vrouwen heimelijk onderdak kregen, ze keerde nooit meer terug en de familie heeft geen idee wat er gebeurd is.

In de nieuwste roman van Karin Hover worden de geheimen van Lizzy ontrafeld…

Over de auteur

Karin Hover schrijft al verhalen zolang ze zich kan herinneren. In 2021 verscheen haar debuutroman ‘Shamrocks en regenbogen’. In al haar boeken speelt Ierland een belangrijke rol. De liefde voor dit land deelt ze met haar man, twee zonen en schoondochter. Niet alleen het natuurschoon trekt hen, maar ook de inwoners met hun geweldige humor en relativeringsvermogen. De Ierse onafhankelijkheidsstrijd is het onderwerp van Karins tweede roman ‘Maggie’s strijd’.