ROERMOND - Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Voor het vijfde jaar op rij worden in dit kader in Roermond extra activiteiten georganiseerd om mensen te informeren en bewust te maken van dementie. Het thema van dit jaar is ‘Dementie heeft veel gezichten’.

Wethouder Marianne Smitsmans, sociaal domein: “Elke dag zijn er mensen die de diagnose dementie krijgen. U bent het misschien zelf, uw partner, uw buurman of uw sportmaatje. Of misschien heeft u de zorg voor een naaste met dementie. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren verdubbelen. Ook in de gemeente Roermond treft het veel mensen. Dementie kent vele gezichten. Iedereen gaat er samen met zijn dierbaren op een andere manier mee om. Laten we mensen daarbij ondersteunen, met respect voor hun eigen wensen. We werken in Roermond aan een sterk netwerk van partners en inwoners die zich hiervoor inzetten. De activiteiten in het kader van Wereld Alzheimer dag zorgen hopelijk voor meer inzicht en begrip, zodat we samen de beste ondersteuning kunnen geven aan iedereen die dat nodig heeft.”

Activiteiten Wereld Alzheimer Dag
Op de website van dementievriendelijk Roermond staat een overzicht van de activiteiten die deze maand georganiseerd worden in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Zo is er op 11 september de theatervoorstelling ‘Alzheimer’ in de Oranjerie en programmeert de ECI Cultuurfabriek deze maand twee aantrekkelijke films waarin dementie een rol speelt: Supernova en The Father.

De mens centraal
De gemeente Roermond werkt sinds 2015 samen met Alzheimer Midden Limburg, Alzheimer Centrum Limburg en het ketennetwerk Hulp bij dementie Midden Limburg aan een dementievriendelijke gemeente. Inmiddels zijn ruim 30 organisaties actief betrokken bij het netwerk dat zich inzet voor dementie. De aanpak is gericht op blijven meedoen en gezien worden als mens. Niet de ziekte staat voorop. Onder het motto ‘Wat doe jij?’ stimuleren we elke organisatie om zelf iets te doen. Het netwerk is onderdeel van seniorvriendelijk Roermond.