ROERMOND - Het voormalige woonhuis van architect Pierre Cuypers in Roermond is onlangs opgenomen in het prestigieuze internationale Iconic Houses Network. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september besteedde het Cuypershuis aandacht aan de toetreding tot het netwerk, met onder andere de onthulling van een plaquette aan de gevel van het museum. De plaquette werd onthuld door wethouder Ferdinand Pleyte. Het welkomstwoord verzorgde Jeannine Hövelings, conservator van het Cuypershuis. Natascha Drabbe, directeur en oprichter van het Iconic Houses Network, gaf een toelichting op het toetreden van het Cuypershuis tot het prestigieuze internationale netwerk.

Quirien van Haelen (1981), dichter én Cuypersliefhebber gaf een poëtische reactie. Met zijn humoristische voordracht plaatste hij het bijzondere moment in het perspectief plaatsen van Roermond en de Roermondenaar.

Lees hier het gedicht van Quirien van Haelen

Iconic Houses Network
Het Cuypershuis in Roermond is opgenomen in het prestigieuze Iconic Houses Network van architectenwoningen. Het netwerk bestaat uit woonhuizen die een belangrijke betekenis hebben in de moderne architectuur en als huismuseum voor het publiek toegankelijk zijn. Dit is voor het Cuypershuis een belangrijke erkenning en een grote stap in de internationale verspreiding van het werk van Pierre Cuypers (1827-1921). “Het opnemen van het Cuypershuis in het Iconic Houses Network onderstreept de waarde van Cuypers als architect en het belang van het Cuypershuis voor de moderne architectuur. Het is het eerste ‘Iconic House’ in Limburg en mag wel worden omschreven als een parel voor Roermond en haar rijke geschiedenis,” aldus Ferdinand Pleyte, wethouder cultuur & erfgoed.

Vermelding
Om in aanmerking te komen voor een vermelding, heeft het netwerk strenge selectiecriteria ontwikkeld. De bekendste museumhuizen zijn grote namen als Fallingwater van Frank Lloyd Wright, El Capricho en Casa Milà / La Pedrera van Antoni Gaudí, maar bezoekers van iconichouses.org kunnen ook verborgen juweeltjes ontdekken.

Monumentale huizen
Het netwerk van Iconic Houses is een unieke bron voor reizigers en liefhebbers van 20e-eeuwse huizen. De website somt ongeveer 150 moderne monumentale huizen op met locatie en informatie over hun makers. In Nederland staan 23 Iconic Houses maar in Limburg is het Cuypershuis de enige locatie. Overige activiteiten Tijdens Open Monumentendag op 11 september, zal het Cuypershuis speciale aandacht besteden aan de toetreding tot Iconic Houses. Wethouder Ferdinand Pleyte onthult die dag om 11:00 de plaquette aan de gevel van het museum. Tevens worden diverse andere activiteiten georganiseerd.

Cuypershuis
Op 25-jarige leeftijd bouwt Cuypers naar eigen ontwerp een opvallend symmetrisch pand aan de rand van zijn geboortestad Roermond. Hier gaat hij wonen met zijn familie maar hier is ook plaats voor zijn ateliers. Cuypers ontwerpt niet alleen gebouwen maar ook de complete interieurs. Na een renovatie werd het pand in 2011 heropend als Cuypershuis, een museum over het leven en werk van Pierre Cuypers.