ROERMOND - Rijkswaterstaat spant zich momenteel maximaal in om de Roertunnel en de Swalmentunnel (A73) veilig toegankelijk te houden. Dat komt omdat een technisch onderdeel van de tunnel niet goed onderhouden kan worden. Hierdoor kan dit onderdeel nu sneller uitvallen. Om te voorkomen dat dit gebeurt en de tunnels moeten sluiten, wordt er nu extra goed gemonitord en naar een oplossing gezocht.


Het gaat om het snelheidsdiscriminatiesysteem (SDS) van de tunnels. Dit systeem detecteert onder andere snelheidsonderschrijdingen, stilstaande voertuigen en spookrijders. Omdat een deel van dit systeem aan het einde van zijn levensduur is en cruciale reserveonderdelen niet meer leverbaar zijn, kan het niet goed onderhouden worden. Dit kan consequenties hebben voor de veiligheid in de tunnels.

In goed overleg met de gemeente Roermond werkt Rijkswaterstaat momenteel aan een oplossing. Intussen worden de tunnels intensief gemonitord en zijn ze veilig te gebruiken. In 2023 voert Rijkswaterstaat een grote renovatieopgave uit en staat het SDS van de tunnels op de planning om in zijn geheel te vernieuwen.