ROERMOND - Zaterdag 19 september was het World Cleanup Day, een dag waarbij mensen uit de hele wereld de handen uit de mouwen steken om zwerfvuil op te ruimen. Zo ook in Roermond. Niet alleen buurtbewoners, maar ook scouts, natuurorganisaties, politieke partijen, bedrijven en scholen zijn in de weer geweest om hun leefomgeving afvalvrij te maken.

Daarnaast waren er ook verschillende groepen actief in het kader van de Maas Cleanup. Vanaf het water en langs de oevers van de Maas, de Oolderplas en de Asseltse plassen werd er actief opgeruimd. Verschillende deelnemers, herkenbaar aan de blauwe shirts met opdruk Maas Cleanup, hebben ook gebruik gemaakt van de app ‘Literatti’. Daarmee zijn tijdens de clean-up foto’s gemaakt van de vondsten. Deze worden met een GPS op een kaart geprikt. Zo help je niet alleen met opschonen, maar ook met inzichtelijk maken waar en wanneer er plastic gevonden wordt: daar kunnen producenten dan op worden aangesproken.

De vrijwilligers hebben samen heel veel werk verzet en veel plastic en andere troep verzameld.

Daarnaast dragen de opruimacties bij aan bewustwording. Hiermee is een bijdrage geleverd aan een schonere wereld. Hartelijk dank voor ieders inzet.