ROERMOND - Het IVN en Jantje Beton hebben de gemeente Roermond benoemd tot ambassadeur van speelse en natuurrijke schoolpleinen. Dat betekent dat de gemeente, samen met het IVN en Jantje Beton, basisscholen gaat helpen bij de inrichting van een natuurlijk ingericht schoolplein waar spelen, bewegen en leren centraal staan. Scholen nemen hiervoor het initiatief. De gemeente biedt budget, begeleiding en expertise.

Wethouder Felix van Ballegooij (Natuur en Jeugd): “Onze jongste inwoners moeten we alle kansen bieden om samen te spelen, te groeien en een goede start te maken voor de rest van hun leven. Spelen in een gezonde en natuurlijke omgeving is daarbij ontzettend belangrijk. Zo geven we kinderen een stevige basis om straks gezonde en klimaatbewuste inwoners van onze gemeente te zijn.”

De gemeente heeft de ambitie om veelal betegelde vlaktes om te vormen tot speelse en natuurrijke schoolpleinen. Op een natuurrijk schoolplein is het koeler, kan regenwater de grond in zakken en is er ruimte voor de natuur en biodiversiteit. Kinderen worden uitgenodigd tot spelen en bewegen en de groene omgeving werkt positief op hun mentale en fysieke gezondheid. Door in te zetten op de scholen en hun schoolpleinen kan er brede maatschappelijke bewustwording ontstaan voor deze thema’s. Basisscholen ontvangen een brief van de gemeente over dit initiatief en hoe ze mee kunnen doen.