ROERMOND - Ongeveer 240 leerlingen (groep 7 en 8) van verschillende basisscholen in Roermond hebben woensdagochtend 8 november kennisgemaakt met HackShield. Een online spel dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar opleidt tot Cyber Agent, waarbij ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet.

Informatie, interactieve en succesvolle aftrap

De aftrap vond plaats in de ECI Cultuurfabriek. Het programma bestond uit twee delen. Een informatief deel waarbij burgemeester Yolanda Hoogtanders, Mike Deswijzen, politiechef van basisteam Roermond en ethical hacker Wouter Parent van WeSecurelT, meer vertelden over cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit en het bestrijden ervan. Tijdens het tweede deel van de ochtend konden de leerlingen terecht bij allerlei (interactieve) activiteiten, zoals het programmeren van robots en een VR-playground. Ook freestyle voetballer Appie Aurag was van de partij om dit belangrijke thema bij de Roermondse kinderen onder de aandacht te brengen.

HackShield

Tegenwoordig doen we (bijna) alles online. Superhandig! Maar dit kan ook gevaren met zich meebrengen. Zo kunnen er online criminelen actief zijn, die bijvoorbeeld inbreken op je computer, tablet of smartphone. Dit noemen we cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit. Een groeiend probleem, dat we ook in de gemeente Roermond merken.

“Samen met de politie willen we online criminelen geen kans geven om in Roermond hun slag te slaan. Dit spel helpt. Kinderen leren door puzzels op te lossen en op missie te gaan hoe criminelen werken. Én hoe je ervoor kan zorgen dat ze bij jou geen succes hebben. Zo leren ze zichzelf en hun omgeving beter beschermen’’, vertelt burgemeester Hoogtanders.

Speel ook mee!

Help jij ons om de gemeente te beschermen tegen cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit? Speel nu mee en wordt Cyber Agent van de gemeente Roermond! Wie weet word jij de eerste Roermondse cyberagent die begin 2024 feestelijk wordt gehuldigd!

Je kunt HackShield gratis online spelen op www.joinhackshield.nl of download de app voor op je smartphone of tablet. Samen gaan we de strijd aan!

De Roermondse HackShield aftrap is tot stand gekomen in samenwerking met de Politie, Wel.kom, Stichting Swalm & Roer, Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG), Gilde Opleidingen, WijsMediagebruik, RIEC Limburg, The Innovation Playground, de Bibliotheek Bibliorura en de gemeente Roermond.