ROERMOND - Vanaf deze week kunnen Oekraïense vluchtelingen in Roermond ook aan de Heinsbergerweg worden opgevangen. Het voormalig klooster aan de Heinsbergerweg 190 biedt onderdak aan zo’n 50 mensen.


Het pand dat al eerder dienst deed als zorglocatie is meteen klaar voor gebruik. Zorgorganisatie KL-IK, tevens eigenaar van het pand, heeft afgelopen dagen de laatste voorbereidingen getroffen. KL-IK heeft aangeboden de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen op deze locatie voor haar rekening te nemen en ze te ondersteunen tijdens hun verblijf. De opvanglocatie aan de Heinsbergerweg biedt aan zo’n 50 mensen onderdak. Vooralsnog kunnen zij hier een jaar blijven. Deze week zullen de eerste mensen hier hun intrek nemen.

Naast deze locatie wordt ook appartementencomplex La Tour aan de Wilhelminasingel 5 klaar gemaakt voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen. Naar verwachting 1 april kunnen hier de eerste Oekraïners terecht. Op dit moment vangen we al 20 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op in hotel Asselt in Swalmen. Zij kunnen nu doorstromen naar de Heinsbergerweg.

De 2 opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente zijn dus nu:

 • Appartementencomplex La Tour
  Wilhelminasingel 5
  6041 CH Roermond
  Biedt onderdak aan 150 tot 200 Oekraïense vluchtelingen.
 • Voormalig klooster
  Heinsbergerweg 190
  6045 CL Roermond
  Biedt onderdak aan zo’n 50 Oekraïense vluchtelingen.

Tegelijkertijd oriënteren we ons nog op andere mogelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Roermond. Het kabinet heeft namelijk aangekondigd dat er waarschijnlijk meer mensen uit Oekraïne naar ons land komen dan eerder werd gedacht.

Reacties uit de Roermondse samenleving

De opvang van vluchtelingen leeft volgens burgemeester Rianne Donders volop in de Roermondse samenleving. Donders: “We krijgen veel positieve reacties over de aanpak van de opvang in Roermond. Tegelijk uiten sommige inwoners ook hun frustraties, omdat veel Roermondenaren zelf heel lang moeten wachten op een betaalbare woning. Ik begrijp die frustratie, het woningtekort speelt ook in onze gemeente. Daar is terecht veel aandacht voor, ook binnen de lokale politiek. Tegelijk kloppen op dit moment massaal Oekraïense vluchtelingen op onze deur. Mensen die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege die verschrikkelijke oorlog. We moeten deze mensen als samenleving helpen en goede opvang bieden. Ik ga er vanuit dat mensen dit ook wel begrijpen.”