ROERMOND - Vanaf 4 januari aanstaande kunnen gegadigden hun aanvragen indienen om in aanmerking te komen voor een van de twee nieuwe vergunningen voor een coffeeshop in Roermond. Dit is onderdeel van een plan om de twee coffeeshops aan de Zwartbroekstraat en de Venloseweg in Roermond te laten verdwijnen. Met het openstellen van het aanvraagtijdvak gaat de vergunningprocedure van start. Hierdoor komt het doel, nieuwe locaties voor de Roermondse coffeeshops, een stap dichterbij.


De huidige coffeeshops trekken jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland. Ze zijn op deze locaties uit hun jasje gegroeid. Al lange tijd ervaren omwonenden overlast, met name van het vele verkeer. Daarom is een traject gestart om ervoor te zorgen dat de coffeeshops daar verdwijnen. Dit traject begint met het openstellen van een tijdvak waarin gegadigden hun plannen kunnen indienen. Het moet hierbij gaan om plannen voor een coffeeshop op een locatie die aan alle eisen voldoet. Het tijdvak loopt van 4 januari 2021 tot en met 28 februari 2021. Alleen de plannen die aan de strikte eisen voldoen maken een kans op een van de twee vergunningen. Naar verwachting kunnen de coffeeshops op de twee nieuwe locaties vanaf 2022 hun deuren openen.

Aanvraag nieuwe exploitatievergunning Coffeeshop Sky geweigerd
In de tussentijd heeft de eigenaar van coffeeshop Sky een plan ingediend voor een nieuwe locatie. Dit verzoek is geweigerd door de gemeente. Burgemeester Rianne Donders: “Willen we dat de definitieve toewijzing van de vergunningen voor de nieuwe coffeeshops juridisch stand houdt, dan moeten we het proces heel zorgvuldig doorlopen. Zowel de weigering als het openstellen van de vergunningprocedure zijn daarom gebaseerd op het nieuw vastgestelde coffeeshopbeleid. Het risico op illegale straathandel is te groot wanneer we door een rechter worden teruggefloten. De eigenaar van Coffeeshop Sky kan zijn plan net als alle andere initiatiefnemers indienen vanaf 4 januari.”