LIMBURG - Op vrijdagavond 18 juni is vanuit het samenwerkingsverband Samen Sterk in Limburg (SSIL) een gezamenlijke handhavingsactie uitgevoerd in het buitengebied op en langs de Limburgse Maasplassen door de gehele provincie Limburg.


Bij de actie zijn enkele tientallen medewerkers van de Groene Brigade van de Provincie Limburg, Natuurmonumenten, Stichting Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Politie Limburg, politie te paard van de Landelijke eenheid, KMAR en BOA’s van de gemeenten Mook, Gennep, Bergen en Horst aan de Maas, Leudal, Nederweert, Roermond, Maasgouw, Echt Susteren, Roerdalen, Visstand Verbetering Maas en Sportvisserij Nederland ingezet.

Ons mooie landschap koesteren
In Limburg bevinden zich prachtige geultjes, beken en meren. Dit oppervlaktewater en de waterkeringen in Limburg worden ook beschermd door de partners van Samen Sterk in Limburg (SSIL). Het landschap is een onlosmakelijk deel van de Limburgse cultuur en identiteit. Landschap, natuur en water hebben niet alleen ecologische, maar ook recreatieve en maatschappelijke waarde. In Limburg wordt je dan ook hartelijk ontvangen om te genieten van de natuur, maar dit kan natuurlijk niet zonder ook rekenschap te houden met onze aanwezigheid in de natuur.

Resultaten gezamenlijke actie
Er werden ruim 350 controles uitgevoerd op naleving van de visserijwetgeving, het dumpen van afval, overlast en overtredingen in natuurgebieden en op het water. Diverse schippers van recreatievaartuigen zijn onderworpen aan een alcoholcontrole, gelukkig bleek dat er geen sprake was van varen onder invloed, een positief teken.

Wel zijn er 46 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het vaststellen van gevaarlijke situaties zoals illegaal brugspringen, zwemmen in de vaargeul, snelvaarverbod negeren o.a. bij duisternis. Ook werd er proces verbaal opgemaakt voor het illegaal kamperen, betreden en verstoren rust in enkele kwetsbare natuurgebieden na zonsondergang, het maken van open vuur op de bodem, vissen vanaf voor publiek verboden delen van stuwen en sluizen, geslotenverklaringen in natuur- en buitengebied, vissen zonder vispas en levend aas. Aan 74 personen is een waarschuwing uitgedeeld door de controleurs.

Een visser bleek bij controle in het bezit van een vals identiteitsdocument. Dankzij deelname van een specialist documentfraude van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) kon na onderzoek aan de waterkant worden vastgesteld dat deze visser gebruik maakte van valse Roemeense identiteitsdocumenten. Hij is aangehouden voor identiteitsfraude en ter vaststelling van zijn ware identiteit overgebracht naar het politiebureau.

Meldpunt visstroperij
Ben jij getuige van visstroperij? Maak hier dan direct melding van via www.meldvisstroperij.nl. Dit centrale meldpunt voor heel Nederland is 24/7 bereikbaar en in het leven geroepen om visstroperij (zowel met de hengel als beroepsvistuigen) effectiever te kunnen bestrijden.

Door bij je melding alle relevante informatie door te geven (inclusief details zoals de locatie, het tijdstip en kenteken- of registratiegegevens van een voer- of vaartuig) kan de hengelsportfederatie in de betreffende regio snel en doeltreffend actie ondernemen. De federatie zal de melding zelf oppakken met de inzet van Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA’s) en/of sportvisserijcontroleurs, of de melding doorzetten naar een andere opsporingsinstantie of terreinbeheerder. Houd er wel rekening mee dat federaties geen noodhulpdiensten zijn. In urgente situaties kun je beter de NVWA (0900-0388) of de politie bellen (0900-8844). Bij levensbedreigende situaties bel je het alarmnummer 112.

Samen sterk voor het buitengebied
Om de natuur en dieren in het buitengebied te beschermen maken we als overheid samen met andere organisaties een vuist in Samen Sterk in Limburg (SSIL). Doel is om misstanden in het buitengebied van Limburg effectief te kunnen aanpakken. Door middel van preventie, handhaving en opsporing werken de partners van SSIL aan een veilig buitengebied voor mens en natuur.

De druk op de natuur neemt steeds meer toe. Oorzaken hiervan zijn onder andere de toename van illegale activiteiten in het buitengebied, zoals (drugs)afvaldumpingen, wildcrossen en stroperij. De handhavingssamenwerking in het buitengebied wordt gevormd door 39 partijen waaronder de Groene Brigade, terrein beherende organisaties en de Limburgse gemeenten. Het signaleren en gezamenlijk acteren in de opsporing maakt dat misstanden en verdachten in het buitengebied kunnen worden aangepakt.

Meer informatie over het toezicht en handhaven in het buitengebied is te vinden op de website www.ssil.nl