ROERMOND - Op zondag 5 mei organiseert Provincie Limburg samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Roermond en stichting Bevrijdingsfestival Limburg een bijzonder programma vanuit Roermond. De dag begint bij de ECI Cultuurfabriek met een zeer gevarieerd cultureel programma, gevolgd door de 5 mei-lezing van Lilian Gonçalves-Ho Kang You, vrijheidsmaaltijden in de binnenstad en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur tijdens het Bevrijdingsfestival in Roermond. Provincie Limburg is dit jaar de gastprovincie voor de Nationale Viering van de Bevrijding.


Cultureel programma

Het cultureel programma ‘Bevrijd mij’, dat live uitgezonden wordt op L1, is een voorstelling die door actrice Angela Schijf als gastvrouw zal worden gepresenteerd. Gouverneur Emile Roemer zal het gastheerschap van de provincie Limburg op persoonlijke wijze invullen gedurende het programma. Door middel van dans, zang, muziek en vertellingen worden verschillende Limburgse vrijheidsverhalen gepresenteerd. Een programma dat het thema vrijheid vanuit veel perspectieven beziet. Vanuit het verenigingsleven. Vanuit de scholier. Vanuit de jonge urban kunstenaars. Een programma met oog voor bijzonder Limburgs talent, waaronder dansgroep Oxygen, Joes Brauers en Frans Pollux. Met een speciale focus op vrijheidsbeleving in een nieuwe vorm in de aanloop naar de viering van 80 jaar vrijheid.

Festiviteiten door de hele stad

Na het cultureel programma zal de NOS de inspirerende 5 mei-lezing van Lilian Gonçalves-Ho Kang You uitzenden. Na de 5 mei- lezing wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg op het ARLO-terrein in Roermond, aan de oevers van de Maas. Hiermee wordt het startsein gegeven voor alle Bevrijdingsfestival in het land. Tegelijkertijd schuiven op verschillende plaatsen in de binnenstad mensen met elkaar aan tafel om een vrijheidsmaaltijd te nuttigen. Deze Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd door de gemeente Roermond en Provincie Limburg en biedt plek aan circa 200 tafelgasten.