ROERMOND - Vandaag is Sanne samen met de rest van haar team vertrokken naar Zuid-Afrika voor hun deelname aan de Sasol Solar Challenge, die plaatsvindt van 9 t/m 16 september. De studenten uit Delft werden uitgezwaaid door hun strategisch coach Marc Lammers vanaf luchthaven Schiphol. De komende maand bereidt het team zich voor op alle mogelijke obstakels die zij kunnen tegenkomen in de zonnerace van Johannesburg naar Kaapstad. Op 9 september verschijnt het team aan de start van de race. Zij zullen er alles aan doen om na een aantal zware jaren dit jaar weer met de eerste plek naar huis te gaan.

Sasol Solar Challenge

De Zuid-Afrikaanse Sasol Solar Challenge is een tweejaarlijkse zonnerace van Johannesburg naar Kaapstad. Dit jaar gaan teams van over de hele wereld de strijd aan om deze achtdaagse race te rijden zonder ook maar een druppel brandstof te gebruiken. De Sasol Solar Challenge is uniek vanwege de wisselende weersomstandigheden en een hoogteverschil van bijna 2000 meter. Voor de gloednieuwe technologie in de zonneauto's is dit de ultieme test. Extra spannend voor de studenten uit Delft, want zij verschijnen dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van het Solar team met een eigen gebouwde motor aan de start. De nieuwe motor kan tot twee keer zoveel vermogen leveren met hetzelfde gewicht en is efficiënter dan de eerdere motoren. Het team heeft er vertrouwen in dat ze na een aantal zware jaren, waarin de auto onder andere volledig uitbrandde, dit jaar weer de eerste plaats voor Nederland veroveren.

Strategisch coach Marc Lammers

De race in Zuid-Afrika is niet alleen op technologisch vlak een uitdaging. Ook mentaal vraagt de race veel van zijn jonge deelnemers. Een team van elf studenten uit Delft werkt in een jaar tijd toe naar het moment van de race. Daarin werden zij ook dit jaar weer begeleid door strategisch coach Marc Lammers. 'Het is bijzonder om te zien hoe gemotiveerd deze studenten zijn', aldus Marc. 'Een jaar lang zetten deze studenten hun studie stop om zich fulltime te kunnen concentreren op de race. Ieder teamlid heeft daarin zijn eigen rol. Ik vind het gaaf dat ik ook dit jaar weer de studenten heb mogen begeleiden. 'Ik ben er trots op dat we gezamenlijk een team hebben weten te smeden dat zich uit de naad heeft gewerkt om dadelijk aan de start te verschijnen.', aldus Marc. In verschillende sessies hielp Marc met de teambuilding en het prioriteren. Ook bij lastige keuzes, zoals gaan voor de zelf ontwikkelde motor, staat Marc het team bij. 'Hopelijk gaat dat ervoor zorgen dat we dit jaar weer als winnaar over de streep komen.', voegt Marc daaraan toe.

Trip-up, scrutineering en kwalificatie

Voor het zover is, zijn er nog een aantal hordes die het team in Zuid-Afrika moet nemen. Bij aankomst in Zuid-Afrika starten de studenten met van achter naar voren ontdekken van de route. Hiermee proberen zij zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de hoogteverschillen en andere uitdagingen op de route, zoals een bochtig en steil gebergte of een beschaduwd regenwoud. Vlak voor de start wacht hen dan nog de scrutineering en kwalificatie. Net als bij een formule 1-race wordt de auto dan gekeurd en moet het team een goede startplek veroveren. 'Daarbij proberen we de balans te vinden tussen het sparen van onze krachten en het veroveren van een plek vooraan de startlijn,' aldus teamleider Sanne. 'Maar ongeacht onze startpositie, de race gaat hoe dan ook spannend worden!'

De race zal te volgen zijn via de race pagina op de website van het solar team. Ook zal via de Instagram pagina van het team het publiek op de hoogte gehouden worden. Hier zal het team elke dag om 17:15 uur live gaan na de finish.