ROERMOND - Voor Sanne en haar team beloofde de zesde dag van de Sasol Solar Challenge D-day te worden. Nadat de Nederlandse en Belgische teams een wisselende koers volgden tijdens de eerste dagen van de race, zorgde de Blind Stage gisteren voor een redelijk gelijke startpositie vandaag. Beide auto's vertrokken vanochtend met ongeveer gelijke accustand. Op de zesde dag van de challenge leek er dus veel mogelijk. Zou één van de teams vooruitschieten en daardoor het verschil maken in het klassement? Niets bleek minder waar.

Tailen

In plaats van ieder een eigen strategie te kiezen, volgden beide teams elkaar vandaag op de voet. Het team van Sanne vertrok van poleposition, maar werd vrij snel ingehaald door Agoria, het Belgische team. Beide teams bleven elkaar opvolgen met enkele seconden verschil. Rond het middaguur wist het Nederlandse Solar Team de Belgen weer in te halen en pakte tot vlak voor het einde van de race de lead. Daar lieten zij zich inhalen door het Belgische team, zodat ze hen konden kopiëren in het wel of niet rijden van nog een extra loop. Beide teams besloten echter naar de dagstop te rijden en finishten daar wederom met hetzelfde aantal kilometers op de teller. Het Brunel Solar Team behoudt daardoor de voorsprong van 30 km op het Belgische team. Daarnaast pakten zij op de laatste 100 km nog de poleposition voor morgen door het Belgische team op de route van de loop naar de dagstop in te halen.

Road constructions en route wijzigingen

De route zorgde vandaag wel voor flink wat uitdaging, met een aantal (letterlijke) obstakels. Tijdens de optionele loop vonden er wegwerkzaamheden plaats, waardoor het verkeer om de beurt over één weghelft moest rijden. Voor teamcaptain Sanne Vilters was het een spannende dag: 'We moesten er steeds voor zorgen dat het verkeer aan de andere kant van de weg op tijd stopte, anders zou het tot een frontale botsing leiden. Gelukkig waren de verkeersleiders heel behulpzaam en konden wij door goed te communiceren precies inschatten hoe laat we er waren.'

Vanwege de werkzaamheden besloot de organisatie de route van de loop tot twee keer toe te wijzigen. Een stressvolle dag voor het strategieteam dus, die de impact van deze wijzigingen steeds last minute moest doorberekenen. Desondanks bleven de teams dezelfde koers varen.


Eindstand

Het Nederlandse en Belgische team arriveerden daardoor bij de dagstop met hetzelfde aantal kilometers op de teller. Door de last minute inhaalactie was het team van Sanne iets sneller. De totale eindstand blijft gelijk aan die van gisteren, het Brunel Solar Team blijft aan kop met een voorsprong op het Belgische team van 30 km en vertrekt morgen van poleposition.

Halfblind Stage

Morgen is strategisch gezien wederom een uitdagende dag, want dan vindt de zogenaamde "Halfblind Stage" plaats. Dat wil zeggen dat pas vanavond om 18.15 uur de route van de optionele loop bekendgemaakt wordt. Vannacht is het dus de taak aan het strategieteam om door te rekenen wat voor impact dit heeft op de strategie en met name het aantal loops dat morgen gereden kan worden. Wellicht kan dit het verschil maken tussen het Brunel Solar Team en het Belgische team.

De race is te volgen via de racepagina op de website van het solar team. Ook zal via de Instagram-pagina van het team het publiek op de hoogte gehouden worden. Hier zal het team elke dag om 17:00 uur live gaan na de finish.